Evie99 » Specials » Plaatsnamen
Geniet volop!

Plaatsnamen; lang, kort, grappig, en andere weetjes

Plaatsnamen zijn er in allerlei soorten, korte en lange plaatsnamen, serieuze en grappige plaatsnamen en plaatsnamen met een boeiende betekenis of gewoonweg ontstaan door het letterlijk aanduiden van een plek. Er zijn talloze plaatsnamen en daarop ook talloze manieren om al deze namen te benaderen.

Waarom bestaan plaatsnamen?

Plaatsnamen zijn ontstaan om een plek aan te duiden. Wanneer zo'n aanduiding vaak en door meer mensen wordt gebruikt, wordt het een naam. Er zijn plaatsnamen met een duidelijke beschrijving van de plek die aansluit op het type landschap, zoals bos, berg en veen, maar ook op kenmerken die mensen zijn gemaakt, zoals dam, brug en burcht. Omdat het wereldje om de mensen heen steeds groter werd, doordat er meer werd gereisd, zijn de plaatsnamen met de eeuwen ook belangrijker geworden. Om handel te kunnen drijven, moest men je weten te vinden. En dat is vandaag de dag niet anders. Het is wel opmerkelijk als je bedenkt dat tegenwoordig een adres voor de postbode voornamelijk bestaat uit een postcode met vier getallen en twee letters. Nog minder concreet zijn de IP adressen, die uit slechts een reeks getallen bestaan.

Geschiedenis plaatsnamen

Aangezien plaatsnamen al van oudsher bestaan, hebben de namen vele invloeden doorstaan. Verschillende culturen en de daarbij horende taalwijzigingen hebben gezorgd voor verandering en verbastering van woorden, maar ook voor andere woorden die in bepaalde perioden door de algemene ontwikkeling belangrijker werden. De uitgangen dam, brug en burcht werden pas belangrijk en veelvuldig gebruikt toen deze daadwerkelijk gebouwd werden. En bij de ontginning van het laag- en hoogveen kwamen er meer plaatsnamen met de uitgang veen. Een plaatsnaam kan dus veel van zijn geschiedenis verklappen, maar soms houden ze hun herkomst verborgen.

Verschillende plaatsen/verschillende plaatsnamen

Er zijn verschillende soorten plaatsen, van een klein gehuchtje tot een grote stad. En voor iedereen is er wel een geschikt plekje te vinden.
Rust en ruimte van het platteland? Of toch het gemak van allerlei faciliteiten van de grote stad? In Nederland zijn er al grote verschillen, maar de wereld herbergt nog grotere tegenstellingen. Al deze plaatsen met hun eigen touch zorgen voor een interessante wereld.

Met al die verschillende plaatsen bestaan er ook legio plaatsnamen. Plaatsnamen die vaker voorkomen of juist unieke plaatsnamen. Korte en lange, maar ook serieuze en grappige plaatsnamen. Wist je dat er meerdere plaatsnamen zijn die slechts uit één letter bestaan en dat de langste plaatsnaam maar liefst 168 letters telt? Wellicht ben je nu benieuwd om welke plaatsnamen het hier gaat en welke dus het kortste of juist het langste zijn? Daarnaast zijn er alleen al in Nederland volop manieren om de verschillende plaatsen met hun plaatsnamen te bespreken en te analyseren. Ga eens op zoek naar plaatsnamen met getallen, dieren of landnamen en je komt vele uiteenlopende plaatsen tegen.

Plaatsnamen bestaan uit letters

Dat klinkt vrij simpel, maar is wel een feit. En wat kun je met letters? Puzzelen! Met plaatsnamen zijn er volop mogelijkheden om allerlei puzzelspelletjes te bedenken. Woordspelletjes doen het altijd goed op familiefeesten, buurtfeesten, verjaardagen en natuurlijk ook bij puzzeltochten. Leuk, gezellig en leerzaam!

Al met al zijn plaatsnamen een boeiend begrip. Woorden die je vanuit meerdere perspectieven kunt benaderen!

Puzzelen met plaatsnamen

Taalspelletjes zijn er voor jong en oud en kunnen makkelijk op niveau en naar thema aangepast worden. Eén van de mogelijke thema’s is plaatsnamen. Met de vele verschillende plaatsnamen kun je allerlei…

Gehucht, buurtschap, dorp of stad

Woonplaatsen zijn er in allerlei soorten en maten; gehuchten, buurtschappen, dorpen en steden. Maar wanneer krijgt een woonplaats haar betreffende titel?

Opvallende plaatsnamen

Nederland kent veel grappige, bijzondere en daarmee opvallende plaatsnamen. Soms vraag je je af hoe ze de naam hebben kunnen bedenken.

Korte plaatsnamen

Een plaatsnaam met slechts één of twee letters? Het komt vaker voor dan u denkt, vooral in het buitenland. Nederland telt slechts 1 plaats waarvan de naam uit twee letters bestaat. Een kortere naam is…

Lange plaatsnamen

Er zijn op de wereld veel verschillende plaatsnamen, waaronder verbazingwekkende lange namen. De langste plaatsnaam van Europa zal door de meesten van ons niet uit te spreken zijn en petje af voor die…
Gepubliceerd door Evie99 op 30-04-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!